Ensi viikolla Helsingissä on harvinaisia vieraita ja harvinaista ohjelmaa. Täällä vierailevat Sivan Perwer ja Mehdi Zana. Täällä myös esitetään kolme kurdielokuvaa ja niitä pääsee katsomaan vieläpä ilmaiseksi.

Laitan tähän perustiedot festivaalista. En osaa liittää tähän linkkiä sillä lailla hienosti kuten muissa blogeissa näkyy, vaan linkki toiselle nettisivulle näkyy aina ikävänä rivin mittaisena merkkijonona. Mutta kuten sanottu, kirjani alkaa olla valmis, joten pikapuoliin alan opetella blogin hienouksia, vaikka inhoankin kaikkea tekniikkaa. Tämä blogijuttu on kyllä yllättänyt positiivisesti, ei ole niin vaikeaa kuin kuvittelin. (Koputan puuta kun sanon näin, ehkä linkkien tekeminen osoittautuu ylivoimaiseksi....)

FESTIVAALIN OHJELMA.

Sivan Perverin KONSERTTI 20.4.2006 klo 19-24

Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki.
Liput 15 / 12 e Tiketistä, www.tiketti.fi

Lisätietoa: www.rauhanpuolustajat.fi

Sivan Perwer on nykypäivän tunnetuin ja rakastetuin kurdimuusikko. Vuosien ajan hänen laulunsa, myös hänen rakkauslaulunsa, olivat kiellettyjä niin Irakissa, Iranissa kuin Turkissakin. Vain siksi, että ne olivat kurdinkielellä.

DOKUMENTTIELOKUVIA 22.4.2006 klo 15.30 - 19

Näytökset avaa kurdien ihmisoikeuskamppailun symboliksi verrattu Mehdi Zana.

Andorra-teatteri, Eerikinkatu 11, Helsinki.

TURKIN TUNNUS – KURDIEN ONGELMA
(The Emblem of Turkey - "Kurdish problem")
Ohjaus: Jiyar Gol / Kanada 2005, 58 min

Ohjaajan Jiyar Golin vangitseva matkakuvaus EU-jäsenyyttä hakevan Turkin takapihalle, Kurdistanin vuoristoon. Sodan runtelemia ihmiskohtaloita. Kamppailuja kurdien oikeuksien ja elinolojen puolesta. Toivon ja epätoivon tarinoita. Esitetty mm. Glasgowin kansainvälisillä ihmisoikeuselokuvafestivaaleilla ja Amnestyn elokuvafestivaaleilla Vancouverissa.


MEHDI ZANA – ELÄMÄSSÄ KIINNI
(Mehdi Zana, tortured to life)
Ohjaus: Kudret Gunes / Ranska 2004, 58 min

Mehdi Zana on ollut vuosikymmeniä äänekkäimpiä kurdien oikeuksien puolesta taistelijoita. Hänet valittiin Turkissa sijaitsevan Diyarbakirin ensimmäiseksi kurdikaupunginjohtajaksi. Vankilavuosien ja dramaattisten vaiheiden jälkeen hän asuu nykyään poliittisena pakolaisena Ruotsissa.


KURDINAISTEN KUNTOKUURI
(The Iraqi workout)
Ohjaus: Carolina Podesta
Argentiina/Iso-Britannia 2005, 47 min

Elävä ja dialoginen dokumentti vie katsojan Irakista tulvivien sotakuvausten tuolle puolen. Iranin kurdipakolainen Leila on asettunut Erbiliin ja vetää jumppatunteja alueen ainoalla naisten kuntosalilla. Kerronta ei keskity yhteen aiheeseen, vaan välittää tunnelmia kuntoilevien naisten elämästä, heidän huolistaan, iloistaan ja suruistaan.

Lisätietoja tapahtumasta: www.rauhanpuolustajat.fi