VAN - Turkin tilanne on vakava, uusi sota on alkamassa, tai kenties parikin uutta sota - hyökkääkö Turkki Irakiin? Vai Iran? Vai ne yhdessä? Iranin ja Turkin johtajat tuntuvat tapaavan suunnilleen joka toinen päivä. Pommittaako Amerikka Irania? Amerikkalaiset sotilaat ovat jo Irakissa ja Iran ampuu raketteja rajan yli PKK:n leiriin Kandiliin, Pohjois-Irakiin. Pohjois-Irakin kurdit valmistelevat itsenäisyysjulistusta ja Irakin presidentti puolestaan sanoo..... En ole koskaan ollut näin lähellä maailmanpolitiikan kuumaa keskipistettä, paitsi silloin kun olin viimeksi täällä (reilu kuukausi sitten).

Kaiken tämän keskellä yritän pitää yhtä jääräpäisesti kiinni normaalista elämästä kuin paikalliset asukkaatkin. Kävin äsken basaarissa etsimässä huivikangasta ja virkkauslankaa, eräs nainen on luvannut opettaa virkkaamista. Halusin huivin, jossa on mustaa, punaista ja valkoista. Sellaista ei löytynyt. Hermostutin useamman kojun myyjät penkomalla heidän huivikankaansa ja lähtemällä pois ostamatta mitään. Kankaita oli tarjolla varmaan monta sataa erilaista, mutta en kelpuuttanut niistä mitään.

Miksiköhän sitä suorastaan takertuu epänormaaleissa oloissa pieniin arkipäivän rutiineihin? Kestän hyvin sähkökatkot, tukkoon menneet viemärit, sen että pääsen suihkuun kerran viikossa (ja silloinkin vesi on korkeintaan haaleaa) ja sen etten puhu suomea kenenkään kanssa kuukauteen.... panssarivaunut ja poliisien jämerä aseistus ei enää hätkäytä. Mutta kun en löydä samanlaista huivikangasta kuin mitä ystävälläni on...

Vivi-Ann Sjögren kertoo kirjassaan 'Saharan aamut ja illat' siitä kuinka hänelle tuli melkein pakkomielteeksi ollessaan eristäytyneessä kylässä miettiä sitä mikä on kaikkein tärkein hänen tavaroistaan. Jos hän voisi ottaa Saharaan mukaan vain yhden tavaran, olisiko se kärpäslätkä vai palestiinalaishuivi? Tavaroiden tärkeysjärjestys vaihtui joka päivä. Kärpäslätkä vai palestiinalaishuivi? Huivi vai kärpäslätkä?

Samanlaisen pakkomielteen vallassa olen kiertänyt Vanin basaaria tänään pari tuntia. Kuinka ihmeessä näin suuressa basaarissa on näin huonot huivalikoimat? Saman ilmiö toistuu usein kun tarvitsee jotain tiettyä tavaraa. Kun basaarissa kiertelee aikansa kuluksi, se näyttää todelliselta runsaudensarvelta. Kun tarvitsee jotain, se on juuri loppunut joka myyjältä, mutta heille tulee sitä 'ensi viikolla'.