260059.jpg

Kuvassa Gabi Esra Bayratin kylässä.

Egyptiläisessä matkatoimistossa ihmetellään hieman, kun yksin matkustava nainen tiedustelee paikkaa heidän mainostamaansa kameliratsastukseen. Kukaan muu ei ole lähdössä sellaiselle seuraavana päivänä, mutta toimiston periaate on, että sitä järjestyy, mitä asiakas haluaa.

Matkustan veneellä Niilin länsirannalle ryhmän mukana joka on matkalla Kuninkaiden laaksoon. Minut jätetään autiolle rannalle, jossa odottaa satuloitu kameli ja pieni poika. Hän väittää olevansa 13-vuotias, mutta näyttää paljon nuoremmalta. Hänen nimensä on Mohammad ja kameli on Gabi.

Gabi näyttää hampaitaan ja ärisee, kun Mohammad ja venekuski yrittävät saada sitä laskeutumaan maahan, niin että minä voisin kiivetä sen selkään. Lopulta se onnistuu, kiipeän Gabin selkään ja turistit hurraavat.

Mohammad taluttaa Gabia halki peltojen, joilla kasvaa maissia, sokeriruokoa ja bamburuokoa. Siellä täällä on banaanipuita ja taatelipalmuja. Puhvelit laiduntavat kosteikossa yhdessä haikaroiden kanssa. Minulla on kamera mukana, mutta kuvaamisesta on turha haaveillakaan, tarraan molemmin käsin kiinni pieneen tappiin, joka on satulan etuosassa.

Kuljemme peltojen halki. Vastaan tulee aaseilla ratsastavia talonpoikia ja vesipuhveleita taluttavia naisia. Kaikki hymyilevät minulle. Mutta sitten vastaan tulee traktori, eikä Gabi pidä siitä. Väistymme tieltä ja hän rauhoittuu.

Saavumme tiheään bambumetsään, jonka takana on Esra Bayratin kylä. Mohammedin sisko tarjoaa minulle talossaan minttuteetä, ja ihailen hänen vauvaansa, jonka nimi on Mohammad. Asunnon sisustuksesta voi todeta lyhyesti, että se on erittäin käytännöllinen. Turhaa roinaa ei ole.

Teetauon jälkeen Gabi kieltäytyy jälleen laskeutumasta maahan, jotta pääsisin sen selkään. Ehdotan Mohammedille, että kävelisimme rantaan ja taluttaisimme Gabia. Mohammad läimäyttelee sinnikkäästi Gabia. Hänelle on selvästikin annettu ohje, että tämä on kameliratsastus- eikä kamelintalutusretki, ja vihdoin hän saakin Gabin maahan.

Paluu rantaan tapahtuu samaa reittiä. Opin, että kamelilla ratsastettaessa ylämäessä on nojauduttava eteenpäin ja alamäessä taaksepäin. Vene odottaa minua Niilin rannalla.

Tämä retki maksoi viisi euroa.

Matkatoimisto: Moon River Travel, Khaled Ibn El Waleed St., Luxor (vastapäätä Meridien hotellia), e-mail: [email protected]

260060.jpg

Tämän kuvan otti Ahmed. Kuva on hänen mielestään "very good".