718798.jpg

Kuva ei ole kovin tarkka. Siinä näkyy vuoren huipulla oleva teksti, jossa Vanin kurdeja muistutetaan siitä, kuinka onnellisia he ovat voidessaan puhua turkkia.

Helsingin seudun kesäyliopisto järjestää turkin kielen kurssin. Sen esittelyssä kerrotaan mm. näin:

Turkin alkeiskurssi

(30 t) Kurssimaksu 90 €
FM Anu Leinonen
13. - 28.8. ma - to klo 16.30 - 19.00

Uusintaan ilmoittaudutaan viimeistään 10 päivää ennen koetta kesäyliopistoon.
Turkkia puhuu äidinkielenään 70 miljoonaa ihmistä; turkkilaisten kielten puhujia on kaiken kaikkiaan 200 miljoonaa. Rakenteeltaan turkki muistuttaa suomea, vaikkei sukulaiskieli olekaan. Kurssilla perehdytään turkin kielen rakenteisiin ja kielioppiin, mutta ehditään tutustua myös kielialueen kulttuuriin sekä ymmärtämään ja käyttämään yksinkertaista suullista ja kirjallista turkkia.

Esittelyssä siis väitetään, että turkkia puhuu äidinkielenään 70 miljoonaa ihmistä. Missähän he mahtavat olla? Turkissa on 71 miljoonaa asukasta. Heistä noin puolet on etnisesti turkkilaisia. Turkissa on 28 kieltä, kuten Turkin puolustusministeri Mehmet Vecdi Gönül totesi haastatellessani häntä viime lokakuussa Voima-lehteen. Monet vähemmistöihin kuuluvista Turkin kansalaisista ovat pakkoassimilaation seurauksena vuodesta 1923 lähtien luopuneet omasta äidinkielestään, mutta eivät suinkaan kaikki.

Vuoteen asti 1965 Turkin väestölaskennoissa kysyttiin asukkaiden äidinkieltä. Tämän jälkeen kysymykset äidinkielestä ja siitä, mihin etniseen ryhmään ko. henkilö kuuluu, poistettiin kyselykaavakkeesta. (Lähde: Kirisci, Kemal and Winrow, Gareth M.: The Kurdish Question and Turkey: An Example of Trans-State Ethnic Conflict. Frank Cass. London 1997. Sivu 119-120). Turkissa ei siis tiedetä, kuinka monen asukkaan äidinkieli on turkki.

Mihin siis perustuu kesäyliopiston väite siitä, että turkkia puhuu äidinkielenään 70 miljoonaa ihmistä? Luvussa on ainakin 20 miljoonaa ihmistä liikaa. Turkin viidentoista miljoonan kurdin äidinkieli ei ole turkki, eikä kaikkia 26 muutakaan vähemmistöä ole saatu täysin luopumaan äidinkielestään. Missä nämä miljoonat turkin puhujat luuraavat? Euroopassa on turkkilaisia siirtotyöläisiä vain joitakin miljoonia. Wikipedian mukaan Bulgarian 7,5 miljoonasta asukkaasta noin yhdeksän prosenttia on turkkilaisia, ja turkkilaisia asuu myös Pohjois-Kyproksella. Miljoonia turkkia äidinkielenään puhuvia henkilöitä on kuitenkin kateissa, sillä esimerkiksi Turkmenistanissa puhutaan turkmeenia eikä turkkia.

Viime vuonna vastaava kesäyliopiston kurssi peruuntui osanottajien vähyyden takia. Se ei olekaan ihme. Jos kurssin opetus on samalla tasolla kuin sen esittely, sinne tuskin kannattaa osallistua.