Olen nyt Vanissa Itä-Turkissa. Laitan myöhemmin kartan, jossa näkyy missä tämä kaupunki sijaitsee.

Kävin pari päivää sitten Muradiyen putouksilla ja tarkoitukseni oli kertoa siitä ensimmäisessä matkajutussani. Minulla on sieltä upeita kuviakin.

Mutta Turkissa suunnitelmat muuttuvat nopeasti. Eilen Vanin keskustassa räjähti pommi, kolme ihmistä kuoli ja 17 loukkaantui. Täjähdyksen jälkiä siivottiin eilen parin sadan metrin päässä paikasta, jossa opettelin blogin tekoa.

Räjähdyksen uhrit haudattiin eilen. Tunnelma täällä Vanissa on nyt hämmentynyt ja pelokas. Koska yhdestä kuollesta jäi jäljelle vain yksi jalka, arvellaan että hän saattoi olla itsemurhapommittaja. Turkissa on ollut viime aikoina pommi-iskuja mutta ei itsemurhapommittajia.

Vielä ei ole tietoa siitä kuka on iskun takana. PKK ei iske siviilikohteisiin. Vanin pommi on erilainen kuin ne, joita epäillään santarmien tiedustelupalvelun tekemäksi (JITEMhän jäi viime marraskuussa Semdinlissä kiinni siitä, että se yritti lavastaa pommi-iskun PKK:n tekemäksi).    

Vanilaiset hämmästelevät nyt sitä, että jos kyseessä oli itsemurhaisku, pommittaja toimi hyvin amatöörimäisesti iskiessään vain yhden poliisin kimppuun. Edellisenä päivänähän (naisten päivänä) kadut olivat täynnä poliiseja. Jos itsemurhapommittaja olisi valinnut silloin sopivan kohteen, hän olisi saanut paljon enemmän tuhoa aikaan.