Tapasin opiskelijatytön, jonka nimen olen jo unohtanut. Sanotaan, että hän on vaikka Leyla.

Leylan äiti tuli kylään Vaniin, eikä Leyla voinut majoittaa häntä omaan asuntoonsa. Sinne tuli nimittäin samaan aikaan kylään kämppiksen poikaystävä. Aiti on vanhoillinen eikä hyväksyisi sitä, että Leylalla on näin vapaamielisiä ystäviä. Yleensä kurditytöt menevät naimisiin isän valitseman sulhasen kanssa.

Leyla sopi oman poikaystävänsä kanssa, että hänen asuntonsa lavastetaan Leylan asunnoksi. Poikaystävä ja hänen kolme kämppistään muuttivat väliaikaisesti muualle. Kaikki tavarat, jotka vaikuttivat miesten tavaroilta, piilotettiin. Seinälle unohtui kuitenkin poikaystävän kuva, se oli teipattu laulaja Ahmet Kayan kuvan viereen. Aiti oli ihmetellyt, että kuka tämä on. Leyla oli vastannut, että kuva esittää Ahmet Kayaa nuorena. Täydestä meni. Aiti oli vain ihmetellyt, että olipa hän nuorena eri näköinen kuin aikuisena.

YÖ-DER

Vanin yliopiston ylioppilaskunta YÖ-DER kampanjoi kurdin kielen puolesta. Siksi he ovat sekä poliisin että armeijan jatkuvan huomion kohteena.

SUNNUNTAI

220 opiskelijaa tekee busseilla kevätretken Muradiyen putouksille ja Dogubayazitiin. Edestakainen ajomatka kestää reilut neljä tuntia, lisäksi he odottavat tiesuluilla yhteensä viisi tuntia.

Kun he pysähtyvät picknickille Muradiyen putouksille, poliisit odottavat heitä siellä hyvin varustautuneina. Heillä on mukana mm. poliisibussi mahdollisia pidätyksiä varten. Niitä ei kuitenkaan tapahdu.

TIISTAI

Opiskelijat päättävät järjestää mielenosoituksen kampuksella. Siellä sijaitsee myös varuskunta, silla armeija valvoo aluetta ja tarkastaa campuksen portilla kaikkien henkilötodistukset. Erotettuja opiskelijoita ei päästetä alueelle.

Sotilaat ovat kuulleet suunnitelmasta ja odottavat täydessä varustuksessa. Juuri ennen h-hetkeä alkaa kaatosade ja mielenosoitus peruutetaan.

KESKIVIIKKO

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä opiskelija-asuntolassa on tulipalo. Kun se on sammutettu, poliisi tekee ratsian, löytää 'separatistista' materiaalia ja pidättää kuusi opiskelijaa.

LUKUJA VIIME MARRASKUULTA

Vanin yliopistossa opiskeijoita: 17 000 opiskelijaa

Heista erotettu kurdin kielen puolesta kampanjoinnin takia (pysyvästi tai määräaikaisesti): 300 opiskelijaa

Poliisitutkinta kesken: 1 500 opiskelijaa

Tämän hetkisiä lukuja en tiedä.

Viime marraskuussa Vanin yliopiston rehtori ja pääsihteeri vangittiin, koska heidän epäiltiin sekaantuneen antiikkiesineiden salakuljetukseen. Monet nauroivat, että yliopistolla sekä rehtori että opiskelijat ovat kaltereiden takana. Pääsihteeri teki vankilassa itsemurhan.