Päätin avata uuden kategorian: käsityöt. Ehkä ehdin joskus kertoa mosaiikkitöistäni ja kankaiden värjäyskokeiluista. Ja tilkkupeitoista. Nyt paneudun kuitenkin kurdien käsitöihin, joita yritän innokkaasti opetella.

Pitkän ja perusteellisen harkinnan jälkeen valitsin basaarista Välimeren sinisen huivikankaan ja siihen mattavalkoista virkkauslankaa. Ne näyttävät kauniilta yhdessä, mutta ehkä valinta ei kuitenkaan ole kovin hyvä. Huivit ovat Turkissa poliittisia vaatekappaleita. Niiden kokoon, käyttötapaan, väreihin ja kuvioihin sisältyy paljon symboliikkaa. Sininen ja valkoinen ovat yhdistelmä, jota täällä ei käytetä - nehän ovat Turkin vihollismaan Kreikan lipun värit.

Minulla on kuvakin huivikankaastani, mutta koska kuvan kanssa on vähän teknisiä ongelmia, laitan tähän kuvan vanilaisen kangaskaupan valikoimasta:

81238.jpg

Vanin basaarissa melkein kaikkien kauppojen myyjät ovat miehiä, myös lankakauppojen. Kurdimiehiä pidetään joskus aika machoina, mutta tämä mielikuva kyllä muuttuu kun näkee miten hartaina asiakkaat ja myyjät vertailevat lankoja. Mutta itse asiassahan kurdipitsit, kelim-matot ja muut käsityöt ovat kurdinaisten taideteoksia, joiden värit valitaan yhtä huolellisesti kuin taidemaalari sekoittaa omat öljyvärinsä.