560180.jpg

Matkaraportti Keski-Euroopasta tulee kahdessa osassa. Tässä vähän lomatunnelmia ja käytännön vinkkejä. Parin päivän kuluttua kirjoitan kurdi- ja Turkki-asioista.

Lähdin siis käymään Englannissa, Belgiassa ja Saksassa, koska sopivaa halpaa pakettimatkaa ei löytynyt katkaisemaan Van-kirjan viimeistelyä (se oli kyllä printattuna mukana.) Selailin vimmatusti internetiä ja kokosin matkapaketin, jossa oli erinomainen hinta-laatu -suhde, ja sopivasti kurdiasioita ja vapaa-aikaa. Ja mukavia kesähelteitä myöskin. Yllättäen löysin itseni myös Ranskasta.

Testasin halpalentoyhtiöt, ja niistä on vain hyvää sanottavaa. Bussimatkoissa on oma viehätyksensä, vaikka ei näe juuri muuta kuin moottoriteiden vierustoja. Mutta aika kuluu mukavasti kun lukee dekkaria ja syö suklaata.

Tässä reitti ja joitakin vaikutelmia:

Helsinki - Tampere bussilla. Pirkkalan lentokenttä on kuin huoltoaseman kahvio. Mutta se riittää, tärkeintä matkalla on perille pääsy eikä shoppailu tax freessä.

Ryan Airin lento Liverpoolin John Lennon -lentokentälle: Lentoemännät eivät ole laiskureita missään yhtiössä, mutta Ryan Airin naiset olivat ahkerimpia lentoemäntiä, mitä olen koskaan nähnyt. Ensin he myivät ruokaa, sitten suklaata ja hajuvesiä, sitten arpoja ja lopuksi bussilippuja Manchesteriin. He laskivat laskukoneen kanssa päivän saldoa kun he istuivat turvavöissä koneen laskeutuessa. Kun pääemäntä kuulutti laskeutumistietoja, hän piti toisella kädellä puhelinta, joka toimi mikrofonina ja selaili toisella kädellä papereitaan. Kun kone oli laskeutunut, hän oli heti ovella asettelemassa portaiden kaiteita paikalleen. He tarkastavat kuulemma maihinnousukortit lentoasemilla, ei tule luppoaikaa kun kone on maassa.

Lento Tampere - Liverpool: 41,60 euroa. Bussilippu Helsinki - Pirkkala: 25 euroa. Menopaluu bussilippu Liverpool - Manchester: 5 £. Yhdensuuntaisia lippuja ei myydä. Paluulippu on voimassa vuoden.

560254.jpg

Manchester: Rauhallinen viikonloppu englantilaisia puutarhoja ihaillen. Manchesterissa kasvaa jopa palmuja.

Pubissa oli tarjolla kasvisaamiainen, johon kuuluvat soijanakit näyttivät oikeilta nakeilta. En osaa sanoa vastasiko maku nakkeja. En muista miltä nakit maistuvat kun en ole syönyt niitä 30 vuoteen. Kaupoista saa soijasta valmistettua lihatuotteiden korvikkeita, jos vegaanin mieli tekee vaikka pekonia. Mutta miksi kasvisruuan pitäisi maistua lihalta? Soijan maku on ihan hyvä soijanakin.

Bussilippu Manchester - Lontoo: 8,50 £.

Lontoo: Kävin Kensingtonin puistossa, jossa joku suomalainen joskus pelasti jonkun ihmisen prinsessa Dianan kanssa. Vai oliko se Kensingtonin puisto? Siellä oli lampi, mutta se näytti aika matalalta. Ylimpänä oleva simpukkakuva on myös lontoolaisesta puistosta, vaja on koristettu simpukoilla. Olin ulkona niin paljon kuin mahdollista - ymmärrätte miksi, kun katsotte näitä kuvia ja sitten ulos ikkunasta (Hesassa satoi tänään rakeita).

Yllättävän vaikeaa muuten muistaa katsoa katua ylittäessä "väärään suuntaan" tuleeko sieltä autoja, vaikka jalkakäytävien kohdalla oli tekstejä "Look left" ja "Look right".

Bussilippu Lontoo - Bryssel: 13 £. Lähtöselvitykseen Victorian bussiasemalle täytyi ilmoittautua tuntia ennen lähtöä. Myös passit katsottiin. Bussi ajettiin kanaalin alittavaan tunnelijunaan. Ranskalaiset tullimiehet olivat Doverissa eikä Calaisissa. Matkatavarat vietiin tullirakennukseen, jossa oli tiukempi turvatarkastus kuin lentoasemilla. Tullimies kysyi jokaiselta kauanko olet ollut Englannissa ja mitä varten. Arabin näköisten miesten passit kerättiin tarkastettavaksi ja miehille tehtiin ruumiin tarkastus. Eräs englantilainen mies sanoi, että hän menee yleensä junalla Lilleen ja jatkaa siitä bussilla, koska kanaalin alittavassa junassa ei ole minkäänlaisia tarkastuksia.

Ranska: Vierailu Ranskassa tuli minulle yllätyksenä. Luulin, että bussi menee laivalla Englannista Belgiaan. Koska bussi oli myöhässä, luvattu kahvitauko supistui kahden minuutin pysähdykseksi Lillen bussiasemalla. Calaisissa oli tasaista verrattuna Doveriin ja rypsipellot kukkivat hohtavan keltaisina.

Bryssel: Helle alkoi Brysselissä. Pari päivää kului työn merkeissä, joten kerron siitä matkaraportin seuraavassa osassa.

Junamatka Brysselistä Kölniin oli matkan luxus-osuus ja maksoi 41 euroa. Matka kesti 2,5 tuntia. Bussit ovat edullisempia.

560191.jpg

Köln: Helle jatkui. Tässä kuva Kölnin tuomiokirkosta auringonlaskun aikaan.

560223.jpg

Ja tässä kuvassa on näkymä retkeilymajan ikkunasta pari päivää ennen vappua. Tunnelma oli trooppinen, kuvasta puuttuu sireenin ja pihlajan tuoksu, joka tuntui helteen takia voimakkaammalta kuin Suomessa. Jos tässä olisi ääni, niin se olisi lintujen liverrystä, tuntui kuin retkeilymajan ympärillä olisi ollut trooppinen lintupuisto. En jaksanut ottaa paljoa kuvia, oli liian kuuma.

Päätin sivistää itseäni ja menin tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan taidemuseoon. Ensin vilkaisin vähän taidemuseon kirjakauppaa. Siellä meni runsaasti aikaa, koska siellä oli alennusmyynti. Sen jälkeen olinkin saanut tarpeeksi kulttuuria, joten taulut jäivät katsomatta. Painavan kirjakassin kanssa ei oikein jaksanut kierrellä museota. Illalla huomasin, että kirjoja ei millään saanut tungettua reppuun, jossa kaikki tavarani olivat kulkeneet käsimatkatavaroina. Varsinkin kun Lontoostakin oli kertynyt mukaan yhtä ja toista.

Sunnuntaina yritin löytää laukkua, jonka voisi laittaa ruumaan, mutta kaikki laukkukaupat olivat kiinni. Matkamuistokaupoista ei löytynyt sen näköistä laukkua, joka olisi ehjä vielä tultuaan lentokoneen ruumasta. Laukku jäi ostamatta, sillä minulla on jo runsas kokoelma vähän rikki olevia laukkuja, joita voi käyttää vain junassa ja bussissa matkustamiseen.

Paluu Helsinkiin German Wingsin lennolla (73,80 euroa). Miellyttävä yllätys oli, että Kölnin lentokenttä on lähellä keskustaa, matka sinne kestää päärautatieasemalta (Dom) 15 minuuttia ja maksaa 2,30 euroa. Ystävällinen virkailija ei ehdottanut, että laittaisin repun ruumaan, koska minulla oli myös suuri muovikassi, eikä hän myöskään ehdottanut niiden punnitsemista. Kaikki meni käsimatkatavaroina, kiitos siitä!