Minulla ei ole koskaan ollut kurdimiestä, mutta olen seurannut monien kurdilais-eurooppalaisten parien liittoja, joista useimmat ovat päättyneet eroon tai olleet hyvin myrskyisiä. Joten laitan tähän muutamia ajatuksia aiheesta.

Jos seurustelet kurdimiehen kanssa, suosittelen matkaa tutustumaan miehen sukulaisiin. Jos olot tuntuvat siellä eksoottisen vierailta, ne ovat kuitenkin miehellesi normaalit olot ja Suomi näyttää hänestä yhtä eksoottiselta kuin Kurdistan sinusta. Tämä siis lähtökohdaksi tulevan perheenne käytännön asioiden järjestämiseen.

Jos miehesi tai poikaystäväsi on turvapaikan hakija tai pakolainen, eikä voi matkustaa kotimaahansa, matkusta yksin tutustumaan tuleviin sukulaisiisi.

Kurdimiehet eivät yleensä tee kotitöitä, mutta heidän vastuullaan on perheen elättäminen. Useimmat kurdinaisista ovat kotiäitejä. Kurdistanissa ei ole töitä naisille (eikä kaikille miehillekään), mutta kodin hoitoa ja lasten kasvattamista pidetään myös niin vaativana työnä, että naisilla ei ole aikaakaan käydä töissä. Tämä kannattaa pitää mielessä kun kurdipuolison kanssa miettii kodin työnjakoa.

Monet kurdimiehet, joilla on eurooppalainen puoliso, näyttävät toimivan niin, että he ottavat kummastakin järjestelmästä omalta kannaltaan hyvät puolet: odottavat, että vaimokin tienaa rahaa, mutta tekee kuitenkin kotityöt yksin.

Kurdit ovat siivoushulluja. Päivittäiseen siivoukseen kuuluu mm. imurointi, lattian pesu ja mattojen tuulettaminen ulkona. Siis joka päivä. Matot pestään vähintään kaksi kertaa vuodessa, vaikka ne eivät koskaan likaannu, sillä asunnoissa liikutaan sukkasillaan ja kenkiä säilytetään rappukäytävässä.

Kurdeilla ei ole paljoa tavaroita, koska se vaikeuttaa siivoamista, esimerkiksi kirjat ovat heistä hankalia, koska ne keräävät pölyä. Minusta monien kurdien asunnot ovat steriilejä ja persoonattomia, kuin huonekalukauppoja. Kurdit eivät kierrätä tavaroita. He halveksivat käytettyjen tavaroiden hankkimista kirpputorilta, vaikka monet joutuvat käytännössä niin tekemään.

Suomalaiset kodit pursuavat tavaroita: kirjoja, lehtiä, urheilutarvikkeita - ja pölyä. Kun me ajattelemme, että tavaroiden lojuminen hujan hajan on kodikasta, ja kertoo siitä, että elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin siivoaminen, niin kurdit ahdistuvat tästä. Yhteisen kodin rakentaminen näistä lähtökohdista vaatii, että kumpikin tajuaa tilanteen.

Ruoka ja vieraiden kestitseminen on kurdeille hyvin tärkeää. He eivät käytä eineksiä. Monien Euroopassa asuvien kurdien käsitys eurooppalaisista naisista on, että he eivät osaa laittaa ruokaa eikä siivota.

*****

Tiedän, että tämä aihe herättää kuumia tunteita joissakin lukijoissa, ja tähänhän saa lähettää kommentteja, jotka varmaan kiinnostavat niitä, joita aihe koskettaa omakohtaisesti.

Tiedoksi kuitenkin, että minä luen kommentit ennen kuin ne pääsevät sivulle. En halua puolustella kurdimiesten tekemiä törkeyksiä, mutta en myöskään laita sivulleni tuntemattomien ihmisten lähettämiä solvauksia. Nimimerkin "kaltoin kohdeltu suomalaisnainen" takana voi olla vaikka Turkin valtion virkamies, joka saa palkkaa kurdien mustamaalaamisesta.

Vaikka olen puhunut tässä vain kurdeista, nämä asiat koskettavat varmaan myös turkkilais-suomalaisia liittoja ja monia muitakin seka-avioliittoja